ליקוטי חורף

החורף הוא זמן של עומק,

של שקט,Winter

של הלא- מודע.

זהו הזמן להתכנס פנימה- לבית החומרי ולבית הפנימי.

בחורף אנו מועדים יותר לחדירת גורמים חיצוניים (כגון חיידקים ווירוסים) פנימה לתוך הגוף. מחלות החורף בעיניים סיניות מתוארות כחולשה של הצ 'י המגן (מערכת החיסון בשפתנו) מול פולש/פתוגן חיצוני (וירוס/חיידק בשפתנו). הפתוגן החיצוני פולש-חודר לגופנו על גבי רוח קרה או חמה. רוח חמה נכנסת מהאף ומהפה ומייצרת: כאב גרון, רתיעה מרוח, נזלת צהובה-ירוקה, דופק מהיר וצף. רוח קרה נכנסת מהעורף והגב העליון ומייצרת: רתיעה מקור ומרוח, נוקשות בעורף/גב עליון, נזלת לבנה/שקופה, דופק צף ואיטי. כתגובה ל"פלישה" הצ'י המגן נלחם בפתוגן על מנת להוציאו במהרה.

כדי שלא נהיה חולים- המלצות למניעת מחלות חורף וחיזוק מערכת החיסון

 מנוחה- בחורף חשוב להאט את הקצב, להתאים את סדר היום לאור השמש- ללכת לישון מוקדם ולקום מאוחר. השקעת האנרגיה המומלצת היא בפיתוח מודעות פנימית, בהאזנה לקולות הפנימיים ובהקשבה לזולת.

חום גוף- כדאי לשמור על חום הגוף ובעיקר על אזור החזה, הגב התחתון, הבטן וכפות הרגליים. עם זאת, חשוב לדאוג לאוורור חללים סגורים וליציאה מבוקרת החוצה כדי לנשום אוויר צח.

צמחי מרפא- ישנם צמחי מרפא המיועדים לחיזוק והמרצה של מערכת החיסון. צמחים אלו מומלצים לשימוש מניעתי, להגברת חוסנו של הגוף בימים ובמצבים של חולשה חיסונית / חשיפה לסביבה מדבקת.

תזונה מותאמת- מבחינת האנרגטיקה של המזון, מומלץ לאכול בחורף אוכל שמורכב מטעמי המלוח והמר. כדי למנוע חדירת קור, יש להימנע מתזונה קרה וכן ממזון חריף או בעל אנרגטיקה חמה מדי, מכיוון שהללו גורמים להזעה ולפתיחת הנקבוביות. מומלץ לאכול תבשילים, מרקים וקדירות אשר התבשלו בישול איטי על להבה נמוכה.

פעילות ספורטיבית- פעילות ספורטיבית בחורף חשובה על מנת לשמור על זרימת הצ'י והדם, על גמישות עמוד השדרה, השרירים והמפרקים. עם זאת לא כדאי להפריז בפעילות גופנית בחורף. מומלץ להתמקד בתרגילי גמישות, חימום ולעסוק בטאי צ'י, ביוגה ובפילאטיס.

המלצות להקלה בזמן מחלה:

דיקור- דיקור סיני הינו שיטת טיפול יעילה ביותר להקלה ולריפוי מספר רב של מחלות וכאבים. הטיפול מתבצע על פי אבחון פרטני ותפקידו ליצור איזון של המערכות והאיברים על ידי הפעלת נקודות דיקור בהתאם לצורך. הטיפול מתאים גם לילדים ולתינוקות.

צמחי מרפא- ישנן מרקחות צמחים סיניות, על פי מרשמים עתיקים, בטוחות לשימוש ויעילות מאד אשר מומלצות לשימוש מיידי מייד עם סימני המחלה הראשונים. הצמחים שבמרקחות הנ"ל, פועלים בחוזקה ובמהירות על מנת לעזור לצ'י המגן להתגבר במהרה ולמניעת החמרה. מומלצות בארון הבריאות הביתי לחורף בריא.

שמנים אתריים- טיפ להכנה ביתית של תרסיס נגד צינון לשפריצר: לריסוס הבגדים, הפה, השמיכה, גופינו – פנים צוואר ידיים וכו : על כף אלכוהול שקוף (וודקה, ג'ין או אלכוהול רגיל) מוסיפים 40 טיפות שמנים אתריים : 8 טיפות מכל אחד מהשמנים הבאים: עשב לימון, ברוש, רוזמרין, לבנדר, תימוס אדום. מערבבים עם ליטר מים ומעבירים לבקבוק שפריצר. מומלץ לרסס בסביבת החדר ועל הגוף עצמו במיוחד על אזור החזה, לחזור על ההתזה כל שעתיים. תמצית זו עדינה ומנטרלת ומעכבת התפתחות ווירוסים חיידקים ומזהמים באוויר. ממלץ לשימוש בגני ילדים כאשר לא תמיד שוטפים ידיים במעבר מילד לילד, ניגוב אף וכדומה.

שתייה- שתיה מרובה חשובה בחורף, על אף שתחושת הצמא אינה בולטת. הדבר חשוב כפליים בזמן מחלה על מנת לסייע לגוף לנקות את הרעלים. עדיף לשתות שתיה חמה, ללא קפאין. ניתן לשדרג כוס תה פשוטה על ידי הוספת פרוסת ג'ינגר טרי, לימון או קינמון. חליטת פקעת של בצל ירוק מקלה בהצטננות.

Scroll to Top